Wednesday, August 4, 2010

Anakku 'MALU' untuk bersalaman..HELP!


I think the word MALU is totally inaccurate. She's not 'malu' all the time, sometimes she makes excuses sampai dipaksa utk salam & cium tangan sedara mara.. haisyyyy.. malu mak!

She's almost 5 now, and this salam & cium tangan issue is still worrying..

Can anybody share how did you cope with this ? How to pujuk? We've talked to her & tried so many ways to pujuk.. ada improvement sket la, but I'm still wondering what went wrong & what we haven't done to encourage her??

and...please don't give me these: "alaahhh biarlahh kecik lagi, nanti pandailah dia, jangan paksa..." .............no thank you. I've heard soo much ;-)

6 comments on "Anakku 'MALU' untuk bersalaman..HELP!"

Nini Damayanti on August 4, 2010 at 4:30 PM said...

luq pun susah nak salam ngan org.. masa dier kecik dulu mmg selalu excuse kalau dier xmo salam is bcoz dier br bgn tido sampai dah besar ni dier sendiri kasi excuse tu biler xmo salam org.. now i selalu ckp kat dier kalau dier xmo salam dier x blh ikut masuk rumah org.. so far ok tp kadang2 liat jugak.. and yes i pun x suka kalau org kata "biarlah dier kecik lg".. kalau dr kecik x pandai dah besar lg lah kan?

Mommy J on August 5, 2010 at 10:40 AM said...

thanks yanti... bleh try 'ayat' u pulak lpas ni.. ;-)

sweetiegem <3 on August 7, 2010 at 9:22 AM said...

hi there..although i am non muslim..but..u can use ways like..if she dengar cakap to salam..reward her lilttle stuff..that may encourage her..as days goes on..when she is abit older..u tell her tat..there is other children like her..needs to salam.then automatically,she will follow those children who salam..she needs a companion and a comparison .

Nukilan Gadis Kampung on August 7, 2010 at 11:41 AM said...

nice la blog awak...ala knp dia malu nak salam dgn org...sometimes budak2 nie tk leh kita paksa nanti dia memberontak...bg dia tengok cite upin&ipin banyak pengajaran untuk diorang..my nephews and my nieces banyak terikut dengan apa yg upin&ipin buat...

Mommy J on August 10, 2010 at 12:34 PM said...

thanks for all the suggestions dear...

zubye on August 26, 2010 at 12:38 PM said...

ja.. just to share..
ni yang aku buat kat irfan maybe boleh pakai kalau bersesuaian.. kalau datang angin dia taknak salam.. aku tak kan paksa dia salam time tu jugak.. satu takut dia rasa malu bila aku suh salam or marah2 dia suh salam. dua takut dia salam 'gitu2' je cam tak ikhlas tp terpaksa. so what i did, balik tu aku akan slow talk ngan dia.. kenapa dia perlu salam orang... sebab kita kena hormat org yang lebih tua dari kita.. kenapa kena hormat.. sebab Allah sayang orang yang hormat kat org lain.. now.. kalau ada mende2 yang dia liat nak buat.. aku akan refer to "Allah".. Allah akan sayang kalau irfan buat macam ni.. macam tu.. Allah marah kalau irfan buat camni camtu.. tanya dia dia nak Allah sayang ke Allah marah? selalunya alhamdulillah so far memang works sangat cara ni..

Post a Comment

Shout & Advertise, Peeps!


ShoutMix chat widget

Thanks for Dropping By..

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!
 

Hi, I'm J ... Mommy J! Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal